luni, 18 iulie 2016

Brexit – Ce se intampla cu romanii din UK

Brexit – Ce se intampla cu romanii din UK


Am scris acum cateva saptamani despe primele impresii dupa Brexit: iesirea Marii Britanii din UK. La aproape o luna de la Referndumul cu subiectul Brexit stim urmatoarele:
  • United Kingdom a decis sa iasa din Uniunea Europeana in urma unui referendum. Procentele au fost de 52% – Leave si 48% – Remain.
  • David Cameron, primul ministru la momentul referendumului Brexit a demisionat si…
  • Marea Britanie are un nou prim ministru in persoana doamnei Theresa May (fostul ministru de interne) si un nou Guvern. Ministru de externe este Boris Johnson, liderul campaniei Leave.
  • A fost infiintat un nou minister pentru Brexit condus de conservatorul David Davies, adept al iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
  • Marea Britanie este in pregatiri pentru invocarea art. 50 al conventiei de la Lisabona.

Cetatenii europeni in UK dupa Brexit

Situatia cetatenilor europeni in UK este in momentul de fata neschimbata (pentru ca teoretic UK inca este membra a Uniunii Europene).
Vesti mai putin imbucuratoare pentru romanii care vor sa traiasca in UK vin de la ministrul pentru Brexit, David Davies care a declarat citat de BBC ca nu garanteaza dreptul de sedere in UK al celor care vin acum in UK: EU migrants may face ‘right to stay’ curbs – David Davis
David Davies a spus:
“EU migrants who come to the UK as Brexit nears may not be given the right to stay…” / “Nu garantam dreptul de sedere al imigrantilor din Uniunea Europeana care vin in UK in perioada de iesire a UK din UE
Din acest punct de vedere lucrurile nu stau chiar asa de bine.
De asemenea, David Davies a afirmat ca situatia cetetnilor UE in UK va depinde si de aranjamentele privind cetatenii UK in UE.
In lumina ultimeleor informatii credem ca cetatenii romani care sunt deja in UK nu vor avea probleme in a obtine drept de rezidenta dar acesta va fi probabil insotit de un document care sa ateste rezidenta in UK. Cum se va acorda acest document (daca va fi un asemenea document) e greu de spus.
Deja unii romani pe forumurile romanilor din UK se plang ca au fost intampinati la granita cu intrebari de genul: de ce ai venit in UK, ai loc de munca in UK, ai unde sa locuiesti in UK si asa mai departe.




Noi Romani in UK isi propune sa va tina la curent cu cele mai noi evolutii ale situatiei Brexit. Pentru aceasta am infiintat o pagina web pe care o puteti accesa aici:#Brexit
Aceasta pagina alaturi de articolele pe tema Brexit va vor tine la curent cu evolutia lucrurilor in ce priveste iesirea UK din UE precum si schimbarile in statutul cetatenilor europeni in Marea Britanie.
Va asteptam parerile mai jos.

Ohhh, si un bonus:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu